Veel mensen vergeten vaak dat de juiste begeleiding bij sporten erg belangrijk is. Je kan dus denken aan een personal trainer maar ook aan een sportpsycholoog. Men denkt vaak dat er alleen gebruikt gemaakt wordt van een (sport)psycholoog als er alleen iets niet goed gaat. Dit is uiteraard niet het geval.

Verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten sportpsychologen. De praktijksportpscychologen: zij begeleiden sporters en coaches. Samen met jou wordt er een programma ontwikkeld die uitgevoerd dient te worden. Daarnaast heb je docent sportpsychologen. Zij geven onderwijs in het vak. Dit kan op alle niveaus. Vaak gaat dit gepaard met een sportopleiding. Tot slot zijn er ook onderzoekers. Zij doen wetenschappelijk onderzoek naar alle gebieden. Hieruit komen wetenschappelijke onderzoeken waarmee bijvoorbeeld sportpsychologen in de praktijk weer verder mee kunnen. 

Sportpsychologen in de praktijk

Wanneer je bijvoorbeeld professioneel sporter bent kom je snel bij een praktijksportpsycholoog terecht. Zij focussen zich samen met jou op jouw mentale trainingen. De invulling hiervan is natuurlijk wel afhankelijk van de hulpvraag. Belangrijk hierbij is bijvoorbeeld dat er samen doelen gesteld worden. Het kan ook zo zijn dat je in het verleden is mee gemaakt hebt wat je meeneemt naar de trainingen en wedstrijden. Als dit jou belemmert om optimaal te presteren is het belangrijk om hierbij hulp te zoeken. Als topsporter ben je vaak perfectionistisch en wil je alles eruit halen wat erin zit. De hulp van een sportpsycholoog kan hier eigenlijk niet missen. Helaas wordt dit vaak onderschat. 

Mentale begeleiding

Mentale training is niet perse hetzelfde als mentale begeleiding. In mentale trainingen worden bijvoorbeeld vaardigheden aangeleerd die jou helpen om je doel te verbeteren. Weet je niet wat jouw doelen zijn? Daar helpen zij graag bij. Dit kan middels testen en gesprekken. Dit kan uiteraard individueel maar ook in teamverband. Samen met jouw coach wordt gekeken hoe jij optimaal kan presteren en een top carrière tegemoet kan gaan. Vaak wordt dit aspect extreem onderschat. Het kan zo zijn dat je lichamelijk topfit bent maar dat je prestaties tijdens de wedstrijden tegenvallen. Gelukkig zijn deze mentale vaardigheden gewoon te trainen. Net zoals de manier waarom jij bijvoorbeeld een vrije trap neemt. Mentale begeleiding is voor iedereen die het maximale uit zijn of haar sport wilt halen. Dit hoeft dus niet eens alleen op professioneel niveau. Ook voor plezier is dit erg belangrijk. 

Samen met jou wordt er gekeken hoe je om kan gaan met bepaalde wedstrijdspanning. Uiteraard kan dit ook op het gebied van tegenslagen en teleurstellingen. Denk hierbij aan verloren wedstrijden maar ook aan blessures. Belangrijk is dat er een profiel ontwikkeld wordt waar jij je goed bij voelt. Dit kan dus in teamverband maar ook alleen voor coaches. Uiteraard kan je als coach ook goed terecht bij een sportpsycholoog om uiteindelijk het beste voor het team te kunnen bereiken. 

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *