Ga je een waterzuiger kopen? De waterzuiger is de krachtigere versie van de reguliere stofzuiger. Door middel van een speciale motor met hoge zuigkracht wordt water opgevangen in een ketel. Vaak worden ze ingezet in hotels en restaurants, maar ze zijn ook uitermate geschikt voor grondige reiniging na reparatie of zwaar werk. Een waterstofzuiger wordt namelijk gebruikt voor vuil dat een reguliere stofzuiger niet op kan zuigen, zoals fijne stof, steentjes en vloeistoffen. Hier moet je op letten bij de aankoop van een waterzuiger.

1. Gebruiksgemak

Als je een waterzuiger gaat kopen, houdt er rekening mee dat je niet een te zware waterzuiger koopt. Een waterzuiger met een inhoud van 75 liter lijkt natuurlijk de beste optie, maar vergeet niet dat die vele malen zwaarder zal zijn dan een type met slechts 35 liter.

Let daarnaast op het werkbereik. Een zuiger met een kort snoer maakt gebruik des te moeilijker. De meeste waterzuigers hebben zuigbuizen die je in en uit elkaar klikt. Daardoor heb je meer controle over het bereik, maar die zijn wel kwetsbaarder. Een telescoopbuis, die je op elke gewenste lengte in kan stellen, is daarom het handigst. Meestal zijn deze van metaal gemaakt, terwijl klikbare buizen van kunststof zijn.

Ook goed om te weten: sommige buizen kun je aan de zijkant van de stofzuiger klikken. Daardoor kun je de stofzuiger gemakkelijk wegzetten als je deze niet gebruikt. Soms kun je de zuigbuis of delen hiervan zelfs in de stofzuiger kwijt.

2. Vermogen en geluid

Om zowel droge als natte oppervlakken schoon te maken heeft een waterzuiger redelijk veel kracht nodig. Er zijn stofzuigers met een vermogen van wel 2400 watt. Daar kan behoorlijk wat lawaai aan te pas komen. Men wil doorgaans een stillere waterzuiger kopen. Koop er dan een met minder vermogen. Dat gaat dan wel ten koste van de effectiviteit van het apparaat.

3. Het filtersysteem

Wil je een waterzuiger kopen? Enkele waterzuigers hebben een onhandig systeem waarbij het filter verwisselt dient te worden als je schakelt tussen nat en droog zuigen. Dat komt doordat deze stofzuigers een apart filter voor beiden mogelijkheden hebben. Er bestaan echter ook stofzuigers die slechts één filter gebruiken. Dit filter beschermt de motor overigens tegen kleine stofdeeltjes, dus het is essentieel dat je deze regelmatig onderhoud en vervangt. 

Heb je een nat oppervlak gezogen? Laat het filter dan eerst goed drogen voordat je de stofzuiger wegzet, anders is het mogelijk dat er schimmel ontstaat.

4. De water container moet ook makkelijk legen

Sommige zuigers hebben een opening onderaan het reservoir. Opgezogen vloeistoffen kunnen hier gemakkelijk uit lopen zonder dat de stofzuiger gekanteld hoeft te worden. Andere types hebben speciale kantelsystemen dat ervoor zorgen dat je zonder al teveel moeite de container kan legen. Vermijd modellen die geen van beiden hebben. Dan moet je namelijk het gehele apparaat ondersteboven tillen om het reservoir te legen.

5. De mogelijke extra’s

En tot slot: veel waterzuigers hebben allerlei extra’s. Sommige waterzuigers hebben geen extra mondstukken nodig, maar de meeste wel. Je moet dan wisselen tussen nat en droog zuigen. Wil je niet continu van mondstuk wisselen? Dan kun je een waterzuiger kopen met een mondstuk die zowel borstels als rubberen strips heeft. Deze kunnen zowel natte als droge oppervlakken zuigen zonder dat je hoeft te wisselen van opzetstuk.

Een veelvoorkomende extra functie is de blaasfunctie. Hiermee kun je bijvoorbeeld bladeren uit een dakgoot blazen. Ook hebben sommige multizuigers een stopcontact waar je elektrische apparatuur op aan kan sluiten. Zo kun je de stof die loskomt bij gebruik direct opzuigen. Denk bijvoorbeeld aan een schuurmachine of een boor.

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *