Nederland kampt de afgelopen jaren met een sterk groeiende zorgvraag en een tekort aan beschikbaar zorgpersoneel. Wanneer mensen extra ondersteuning of zorg nodig hebben, slinkt het aantal plaatsen om deze individuen op te vangen. Steeds meer familieleden en vrienden nemen daarom de rol van mantelzorger op zich en moeten hierdoor veel inleveren op het gebied van privacy en tijd. Mantelzorgers komen in een tweestrijd terecht, waarbij deze waarden worden afgewogen tegenover de zorg die zij willen leveren voor hun naasten. Een oplossing die het verlenen van de zorg en het behouden van de privacy vergemakkelijkt, is het laten bouwen van een mantelzorgwoning. Dit zijn de voordelen van deze woning.

Zorg binnen handbereik

Een mantelzorgwoning is een woning die op de grond van de zorgverlener of zorgvrager staat. Deze woning biedt de mantelzorger de mogelijkheid om zorg te leveren zonder lang te moeten reizen. Voor veel mantelzorgers is de afstand namelijk een groot obstakel dat het verlenen van zorg lastig maakt en veel tijd in beslag neemt. De woning is geschikt voor zowel de mantelzorger zelf als de persoon die de zorg krijgt. 

Een zelfstandige woning

Om als zorgverlener in het huis van de zorgvrager te trekken, is niet altijd een even goed idee. Tussen familieleden of vrienden willen nog wel eens onenigheden ontstaan over bijvoorbeeld de zorg die verleend wordt, of over het gebrek aan privacy. Onder beide partijen kan natuurlijk stress ontstaan zijn over het feit dat er zorg verleend moet worden en het is belangrijk dat persoonlijke zaken hiervan worden gescheiden.

Om de zorgvrager en zorgverlener beiden de privacy te bieden die zij nodig hebben en verdienen, is het hebben van een apart huis een goed alternatief op het verlenen van zorg van dichtbij.

Uiterlijk en inrichting

In de meeste gevallen staat de woning in de achtertuin van de bewoner van het bijbehorende huis. Een mantelzorgwoning kan op maat gemaakt worden maar ook kant-en-klaar geleverd worden. Comfort staat voorop tijdens het plaatsen van deze woningen, aangezien er zowel in de zomer als in de winter in verbleven moet kunnen worden. Door middel van geïsoleerde wanden en een correct aangesloten verwarmingssysteem kan dit mogelijk gemaakt worden. 

De wensen en eisen met betrekking tot de woning kunnen met een specialist besproken worden, die vervolgens aan de slag gaat met het ontwerp. Het uiterlijk van de woning wordt doorgaans afgestemd op de stijl waarin het bijbehorende huis is gemaakt. De inrichting is volledig aanpasbaar en af te stemmen op de voorkeuren van de persoon die de woning intrekt. Prijzen van deze woningen lopen uiteen van €50.000 tot €150.000. 

Heb je een vergunning nodig voor het bouwen van een mantelzorgwoning?

Wanneer er een woning voor de mantelzorger of zorgontvanger wordt gebouwd, is het wel van belang dat er rekening wordt gehouden met de maximale grootte van de woning. Deze mag maar een bepaald percentage van het achtererf of terrein in beslag nemen. 

De regels met betrekking tot het bouwen van een mantelzorgwoning kunnen vergeleken worden met die van een tuinhuis. Meestal is er geen omgevingsvergunning nodig om deze woning te laten plaatsen. Er is dan sprake van een hoofdgebouw en een bijgebouw waarin mantelzorgers en zorgontvangers zonder problemen samen kunnen leven.

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *